ГЛМ ВО УСЛОВИ НА КОВИД-ПАНДЕМИЈАТА

Во текот на КОВИД19 пандемијата, Големата Ложа на Македонија и Ложите кои работат под јурисдикција на ГЛМ ги почитуваа пропишаните здравствени протоколи и во текот на 2020 и 2021 година ја запреа својата ритуална работа. Тоа сепак значеше само запирање на собирањето со физичко присуство. Активностите на Ложите и на Браќата продолжија во новонастанатите услови.

ГЛМ СЕ ПРИЛАГОДИ НА НОВОНАСТАНАТА СОСТОЈБА

И покрај глобалната Ковид19 пандемија, која ги поремети животните ритами и обврски речиси на сите луѓе во Светот, Македонската Слободна Масонерија не застана со своите активности. Се одржаа над дваесет онлајн конференции на различни интересни теми од општественото и масонското живеење – здравство, економија, екологија, социјалните збиднувања, теми од масонеријата и т.н.

Теми, како на пример: “Развој на мисловната масонерија”, “Корона-вирусот како предизвик”, “Финансиските предизвици во 2021г.”, “Македонија – Мегалополис”, Современата масонерија и работа во време на пандемија”, “Основни аспекти на културите”, “1717г. – првата Голема Ложа и Конституциите на Андерсон”, “Образованието и пазарот на трудот”, “За среќата во животот”, “За загадениот воздух во Скопје”, “Историјата на “тајните друштва” низ вековите”, “За високите степени во масонеријата”, “За должностите по иницијација”, “Масонеријата во денешното време на висок технолошки развој”,… и т.н. На конференциите бројката на присутни Браќа – Масони се движеше од 25 до над 70.

Воедно, извонредно голем број Браќа, особено Беседниците од сите Ложи, во континуирана и извонредна координација од страна на Големиот Беседник, изработија голем број на пишани трудови – Беседи, на различни интересни теми од сите сфери на животот. Сите Браќа ги добиваа овие Беседи и имаа можност да уживаат во овие трудови. Во подготовка е изработка на збирка од овие Беседи, која ќе биде отпечатена и достапна до сите Браќа.

Покрај конференциите во организација на ГЛМ и Ложите поединечно си организираа свои онлајн дружења на зададени теми, или слободна комуникација на отворени теми од секојдневието. Тоа посебно беше изразено во перидот кога поради пандемијата беа воведени рестрикции во движењето и т.н. полициски час. И во вакви тешки услови кои владееја на глобално ниво, Братството остана силно и поврзано со континуирана меѓусебна помош и поддршка.

ОПЕРАТИВЕН ШТАБ ЗА ПОДДРШКА

ГЛМ формираше Оперативен Штаб за поддршка на Браќата во време на пандемија, составен од седум големи офицери и шеснаесет други Браќа. Задолженијата на Штабот беа да им помааат на Браќата и нивните најблиски во време на најголемите пикови на Ковид19 пандемијата.

ПРОДОЛЖУВАЊЕ И ИНТЕНЗИВИРАЊЕ НА ХУМАНИТАРНИТЕ АКТИВНОСТИ

Не изостанаа и општествените активности, односно она што е една од најсветите работи во нашето делување – хуманитарната активност.

На самиот крај на декември 2020г. во Петриња – Глина во Хрватска се случи катастрофален земјотрес, при што голем број луѓе останаа без кров над глава и се’ што стекнале во животот. Браќата од сите Ложи под јурисдикција на ГЛМ организираа хуманитана акција, се собраа средства и се изврши донација за настраданите од земјотресот во вид на монтажни куќи. ГЛМ доби особена благодарност за оваа акција од страна на Големата Ложа на Хрватска.

Еден интересен историски факт кој е поврзан со овој регион: Првата Масонска Ложа на Балканот е формирана во Глина во 1764г., под името “Military Frontier” (Croatian: Ratno prijateljstvo, French: L’amitié de guerre, German: Zur Kriegsfreundschaft), а прв Голем Мајстор бил Грофот Иван Драшковиќ.

Исто така, во екот на пандемијата, ГЛМ беше еден од првите и најголемите донатори на Државниот Клинички Центар “Мајка Тереза”, каде за сите клиники се донираа визири и маски и фрижидер за Клиниката за инфектологија.

Во моментот ГЛМ спроведува една од најголемите добротворни активности – изработен е комплетен план и се прибираат средства за целосна реконструкција на една клиничка болница во еден од поголемите градови во Македонија. Активноста е голема, комплицирана и сеопфатна и сите Браќа во рамките на своите можности работат на нејзиното целосно завршување.

НОВАТА 2021Г. – СКРОМНО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ СО ГОЛЕМИ НАДЕЖИ

За Новата 2021г. ГЛМ организираше сите Браќа да добијат вино – посебно издание на ГЛМ, со дизајн на етикетата од наш Брат.

QUATUOR CORONATI – ИСТРАЖУВАЊЕТО НЕ ЗАПИРА

Во текот на месеците кога ковид-пандемијата ги имаше парализирано речиси сите општествени, деловни и други активности во светот, Браќата од Истражувачката Ложа “Quatuor Coronati” одржаа повеќе онлајн состаноци со Браќата – членови на QC од Балканските земји, плус претсвници на QC од Унгарија и Бразил. Нивните редовни состаноци редовно беа успешни, содржајни и исполнети со длабоки филозофски, социолошки, психолошки и т.н. дискусии, размисли, истражувања, разработка на историски настани од масонската и генерално – човековата историја, кои во голема мерка придонесуваа за длабочината, вредноста и континуираниот развој и углед на Масонеријата во Македонија.

ГЛМ НА БиХ

Кон крајот на Јануари 2021г. НПГМ присуствуваше на онлајн состанокот на Големата Ложа на БиХ, каде што Браќата од регионот ги рзменија меѓусебните искуства за работа во новонастанатите вонредни услови, при што НПГМ ги презентираша сите активности кои до тогаш ги има преземено ГЛМ.

ПОСЕТА НА СРБИЈА

Во јуни 2021г. НПГМ и Заменикот НПГМ на ГЛМ ја посетија Обединетата Голема Ложа на Србија, каде што се изврши церемонија на инсталација на Најпочитуваниот Голем Мајстор на Големата Ложа на Србија, што претставуваше прва официјална масонска комуникација во Европа во пост-ковид периодот.

ПОСЕТА НА БУГАРИЈА – ПРИЗНАНИЕ И ПЛАКЕТА ЗА ГЛМ

Во јуни 2021г. НПГМ на ГЛМ ја посети и Обединетата Голема Ложа на Бугарија, каде што се изврши церемонија на инсталација на Најпочитуваниот Голем Мајстор на ОГЛБ. Во склоп на целиот настан, се одржаа две интересни церменонии – ритуалот т.н. “Татковци и синови”, кој има за цел да ги подучува децата за вистинските вредности во општеството, за улогата на семејството и слични теми, кои имаат за цел децата да израснат во вистински, чесни, посветени и добри личности.

Втората церемонија која се одвиваше на овој собир во Бугарија, е консекрацијата на “Жак Де Моле” (https://demolay.org/ – меѓународна организација формирана во 1919 година во САД од страна на Frank S. Land. “Жак де Моле” промовира 7 вредности, кои се многу слични на масонските. Консекрација ја водеа претставници на “De Molay International” од Италија.

ВЕЛИЧЕСТВЕНА ПРОСЛАВА НА СВ. ЈОВАН И ГОЛЕМИ ПОЧЕСТИ ОД UGLE

Со величествен собир на голем број Браќа и Сестри, на отворено и со почитување на сите пропишани мерки за ковид – безбедност, во Јуни се одржа чествувањето на Св. Јован. На настанот беа промовирани Химните при затворање и отворање, кои за прв пат во историјата на македонската Масонерија беа преведени, испеани и професионално снимени на Македонски јазик.

На собирот за Св. Јован, беше емитувана и видео пораката од Про Гранд Мастерот на UGLE, Peter Lowndes (https://www.ugle.org.uk/about-us/ugle-governance), кој ги пренесе поздравите од Англија и се обрати до сите Браќа од ГЛМ со најголема почит, со што и направи голема и извонредна чест на ГЛМ.
Со оглед на фактот, што консекрацијата на Големата Ложа на Македонија е извршена директно од страна на United Grad Londge of England – UGLE (https://www.ugle.org.uk/), што претставува извонредна реткост и особена почест во историјата на масонството, топлите и братски зборови и поздрави за ГЛМ изречени од страна на Про Гранд Мастерот на UGLE, претставува високо признание за Основачите на Масонеријата во Македонија, за “Лондонската Група”, за сите претходни Големи Мајстори, Големи Офицери, Старешините и Офицерите на Ложите и за сите Браќа воопшто, како и голема чест за Македонија.